Verksamhetsberättelser


Verksamhetsberättelse 2024


20240417 "Making Nature" på Skissernas Museum i Lund. Konstnären Henrik Strid har modellerat alla Sveriges fåglar i stearin i naturlig storlek.




Verksamhetsberättelse 2023


Verksamhetsberättelse 2022


 

 Verksamhetsberättelse 2021


Styrelse: Ingrid Frankman, ordförande, Anita Tengvall, sekreterare, Marianne Asp, kassör, Christina Rylén, klubbmästare, Kerstin Larsson, suppleant, Bo Rylén suppleant.


Året  2021 har varit ett annorlunda år med Corona Pandemin.

- Styrelsen har haft 5 sammanträden och ett flertal mail - och telefonkontakte

  -2 arrangemang har planerats och genomförts under 2021.

Ingen verksamhet under våren 2021.

2021-11-12 Besök i Malmö Synagoga

2021-12-08 Augusta Lundin på Malmö Museeum



 2020


Styrelse: Ingrid Frankman, ordförande, Anita Tengvall, sekreterare, Marianne Asp, kassör, Christina Rylén, klubbmästare, Kerstin Larsson, suppleant, BoRylén suppleant.

Året 2020 har varit ett annorlunda år med Corona Pandemin.

- Styrelsen har haft 2 sammanträden och ett flertal mail - och telefonkontakter.


   Pga. pandemin beslutade styrelsen att årsavgift 2020 ska gälla för   2021.

- 2 arrangemang har planerats och genomförts. Resten av arrangemangen fick i ställas in pga. pandemin.


2020-01-18 Utställningen: ”Migration: Spår i en konstsamling”  

Årsmötet för Konstklubben molaren 18/1 2020.

2020-02-12 Utställning om Katja of Sweden.

2020-03-28 Ateljébesök hos Niklas Asker ställdes in pga coronaviruspandemin

Resten av den planerade verksamheten fick ställas in.

Ingen verksamhet under hösten 2020.


Verksamhetsberättelse 2019




20190119 Moderna Museet, Malmö

Utställningen ”The Same Different/Det lika olika” med verk av Rosemarie Trockel på

Årsmöte på restaurang Le Colisé, Malmö.

20190301 IKEA museet 

20190410 Medborghuset i Eslöv


20190504 Limhamns museum

Då visningen på Malmö Moderna av Carl Fredrik Reuterswärds utställning blev inställd pga sjukdom, fick styrelsen snabbt försöka hitta något annat. Anita Tengvall och Ingrid Frankman lyckades med bedriften, att på kort varsel ordna guidning på Limhamns museum. Detta blev en full träff. Göran Ohlsson, som tillsammans med Kjell Larsson och Billy Fransson satt ihop utställningen, gjorde en engagerad och mycket intressant guidning om Ön på Limhamn. ”Ön, som inte fanns” och dess drygt hundra åriga historia.

Vi var 18 molarer och 1 premolar, som alla var mycket nöjda med detta reservalternativ.
Efter besöket på Limhamns museum var vi 16 personer som åt lunch på Babas Krogen på Limhamn.



20190919 Falsterbo Konsthall Utställningen "Frank in the House"

Vi var 10 molarer och 3 premolarer på Falsterbo konsthall, Näsets nya konsthall i gamla Stationsbyggnaden, som såg en premiärutställning tillägnad arkitekten och formgivaren Josef Frank (1885–1967). Han ritade de kända Falsterbovillorna, och tillbringade själv många somrar på orten.

– Frank har för eftervärlden blivit ett signum för borgerligheten, men formmässigt var han en revolutionär. Han ville skapa rum för mänskligheten, inte människor för rum.
Fyra konstnärer har låtit sig inspireras av honom:

Åke E:son Lindman, är en av Sveriges främsta fotografer när det gäller arkitektur och han har dokumenterat de fem villor som Josef Frank ritat i boken: Josef Frank Falsterbovillorna,
Lotta Kühlhorn, som i en nyfunnen kärlek till Josef Frank får oss att se hans

verk med fräscha ögon bortom klichéer av svensk inredning.
Cilla Ramnek, är en multikonstnär och kreatör som rör sig fritt mellan kommersiella uppdrag och eget undersökande arbete i ateljén. Hon har bokstavligen levt med hans möbler och design sedan barnsben, och även varit anställd på Svensk Tenn som kreatör.
Martin Wickström visar en serie målningar där han förevigar dessa ikoniska byggnader mot den blåaste av himlar. Ljuset och skärpan ger oss en ny syn på Josef Franks arkitektur. Tiden tycks stå stilla i dessa porträtt av Falsterbovillorna .

Efter utställningen intog vi en god lunch på nyöppnade Kaptensgården.


20191023 Malmö konsthall Utställning "The Invisible Enemy Should Not Exist (Room G)
Vi var 18 molarer och 2 premolarer, som guidades runt i utställningen ”The Invisible Enemy Should Not Exist (Room G) av Michael Rakowitz. Vår kunniga och mycket engagerade guide Angela berättade om den amerikansk-irakiske konstnären Michael Rakowitz, som tagit som sin livsuppgift att bevara de historier och minnen som är kopplade till platser och artefaker, som inte längre existerar eller är spridda för vinden. Han har arbetat med att återskapa de historiska objekt som försvann vid plundringen av Iraks Nationalmuseum i Bagdad genom att använda varuförpackningar, konservburkar och bruksföremål från mellanöstern. Det var en mycket intressant utställning, där guidningen gjorde att vi fick mycket ny kunskap.

Efter besöket på utställningen var vi 20 deltagare, som åt en god lunch på Restaurang SMAK.


20191128 Statens Museum for Kunst i Köpenhamn

Torsdagen den 28/11-19 besökte 13 Molarer och 2 Premolarer utställningen ”Dansk guldalder-Verdenskunst mellem to katastrofer” på SMK i Köpenhamn. Konstklubben Molaren bekostade inträde och guidning.

Vi möttes upp av Anita, en pigg, glad och kunnig guide. Hon inledde med en historielektion om Danmarks två katastrofer under 1800-talet. Det engelska kriget 1807, då Köpenhamn brann och då Danmark förlorade Norge 1814 och det tyska kriget, då Danmark 1864 förlorade Schleiswig- Holstein. Vi fick en mycket bra bakgrund till konsten under denna tid. Därefter valde guiden ut några representativa tavlor för perioden och berättade ingående om dem och vad som kännetecknar perioden.

Efter avslutad guidning åt vi smörrebröd på restaurang Under Uret ett stenkast från museet. Några av oss återvände till museet efter lunchen för att i lugn och ro själva titta på konsten.





2018


Under året har föreningen haft 61 medlemmar.

- Styrelsen har haft 4 sammanträden och ett flertal mail - och telefonkontakter.

- Medlemsavgiften har varit 250 kr

- 7 arrangemang har planerats och genomförts och 1 har ställts in p g a för få anmälningar.

Styrelse: Ingrid Frankman, ordförande, Anita Tengvall, sekreterare, Marianne Asp, kassör, Christina och Bo Rylén, klubbmästare, Kerstin Larsson, suppleant, Susanne Ramel, suppleant.


2018 02 03 Malmö Moderna Museum

Visning av utställningen Public Movement

Vår guide introducerade oss till denna annorlunda konstutställning som i huvudsak bestod av videoverk

av och med dans, som politiskt verktyg, som protest, som sätt att åskådliggöra villkor för människor i olika situationer - på flykt, inom hbtq- rörelse, i utsatthet.

Verken var mycket berörande och kräver säkert ett besök till för att hinna ses i sin helhet. En berörande och spännande stund med mycket duktig guide.

Efteråt följde årsmöte och lunch med lotteri på Bee Kök och Bar.

25 molarer och 6 premolarer deltog.


2018 03 11Malmö museum

”En sagolik skola” är en vandringsutställning där skolans och läraryrkets utveckling visas med hjälp av våra mest omtyckta bilder från tidningar och böcker för barn.

Utställningen har tagits fram med anledning av att det är 175 år sedan den svenska folkskolan grundades.

Vi var elva Molarer som visades runt av en entusiastisk guide och flera av Molarerna

kände igen sej i Saga-bibliotekets värld.

Förmiddagen avslutades på restaurang Vega.


2018 04 14 Davidssamlingarna inställt p g a för få intresserade


2018 05 05 Louisiana

Picasso keramik

Louisiana inleder sitt 60-årsjubileum med en presentation av Pablo Picassos originella keramiska arbeten. Utställningen omfattar mer än 160 verk från åren 1947–1964.

Efter lite problem, vår guide dök inte upp, var vi fjorton molarer och två premolarer som guidades runt bland Picassos verk av en mycket duktig, egentligen ledig guide.

Efter visningen blev det lunch/fika i Louisianas restaurang.


2018 09 15 Wanås

Vi firade Molarens 30-årsjubileum med höstresa till Wanås konst.

Vi var 20molarer och 8premolarer som samlades vid Malmö Opera kl. 9.30 för färd med buss till Wanås den 15/9–18. 2 deltagare (en molar och en premolar) tog sig själva till Wanås med bil. Efter 1 1/2tim bussfärd hade vi god tid för fika, innan vi guidades runt i parken av en mycket trevlig och engagerad guide. Visningen varade 1 1/2tim och gav verkligen mersmak. Efter visningen intog vi lunch i restaurangen och hade ytterligare ca 1tim på egen hand. Bussen gick hem kl. 16.00.

Utflykten subventionerades av föreningen. Molarer betalade 150kr och premolarer 350kr.


2018 11 17 Galleri Leger

"In Transit" av Bertil Vallien

Vi var 11 molarer och 4 premolarer som besökte Galleri Leger och BertilValliens utställning ”In Transit”. Galleriägaren välkomnade oss och inleddemed att berätta om hans relation till glaskonstnären Bertil Vallien och även lite om konstnären själv. Därefter hade vi god tid att själva beskåda dessa fantastiska glaskonstverk. Ägaren till galleriet avtackades med en vinflaska. Efter utställningen var vi 11 molarer och premolarer, som åt gemensam lunch på Restaurang Mosaik.


2018 11 20 "Konst i Malmö"

Föreläsning ”Konst i Malmö stadsrum”, i Brf-lokal på Linnégatan 3A.

Den 20/11–18 inleddes föreläsningskvällen med räk- eller rostbiffsmörgås. Därefter höll landskapsarkitekt Agneta Sellhed Calleroth, gatukontoret i Malmö, en intressant föreläsning om Malmös offentliga konst. Vi var 19 molarer och 6 premolarer som tog del av hennes presentation. Hon avtackades med en flaska vin. Efter föreläsningen blev det kaffe och kaka.


2018 12 08 "van Gogh"

Arken, Ishöj, Danmark

Den 8/12 2018 var vi 12 molarer och 3 premolarer, som besökte Arkens Van Gogh utställning. Genom 39 verk visar Arken hur Van Goghs skildringar av vackra landskap och hårt arbetande bönder genomsyras av det gudomliga i naturen och människan. Vi guidades runt av en mycket kunnig och trevlig guide, som berättade om Van Goghs liv och konstnärskap.

 

 

2017

 

Under året har föreningen haft 61 medlemmar.

- Styrelsen har haft 4 sammanträden och ett flertal mail - och telefonkontakter.

- Medlemsavgiften har varit 250 kr

- 8 arrangemang har planerats och genomförts

 

2017 01 15 Malmö Konstmuseum

Visning av utställningen "Samhällsmaskinen" i anslutning till årsmöte för år 2016.

En utställning om industriåldern ur konstens perspektiv. Måleri, foto, video och samlingar.

26 molarer och 5 premolarer var närvarande vid årsmötet med åtföljande måltid på restaurang Le Colisé.

 

2017 02 11 Malmö Moderna

Visning av utställningen "Konstnären".

Guiden hjälpte oss att förstå den till synes planlöst hängda utställningen - som fokuserade på konstnärsrollen och synen på män och kvinnor vid olika tider. Konstnären som entreprenör, som säljare eller utnyttjad producent av konst. 19 molarer och 8 premolarer deltog.

 

2017 03 18 Skissernas Museum, Lund

Visning av den nyöppnade utställningen på Skissernas Museum.

På detta museum är skisser och förarbeten till konsnärliga verk i centrum liksom tävlingar och - bidrag, offentliga konstverk, hur ideer och ideal växlat genom tiderna.

20 molarer och 6 premolarer deltog.

 

2017 05 06 Arken,Ishöj, Köpenhamn

Visning av utställningen "Gys - er den levende?"

10 molarer deltog i visningen av denna spektakulära utställning av hyperrealismen i samtidskonsten. En "levande" utställning med 39 människoskulpturer av 31 internationellt erkända konstnärer.

 

2017 09 09 Malmö Moderna

Visningav utställningen "Malmö brinner"

Utställningen gav en ny och annorlunda bild av staden Malmös utveckling kulturhistoriskt och socialt och sammansatt med de olika subkulturer som gjort avtryck i staden på olika bildmässiga sätt.

10 molarer deltog.

 

2017 10 07 Bussutflykt till "En annorlunda konstupplevelse på Söderslätt"

18 molarer och 11 premolarer reste till "hemlig ort" för att se denna icke offentliga utställning i ett privat hem med utomordentliga verk från 1870-1930.

 

2017 11 19 Teatermuseet, Malmö

Visning av utställningen om Marianne Mörck

11 molarer och 4 premolarer såg denna fascinerande utställning om en änu levande artist med en otrolig karriär!

 

2017 12 09 Lunds Domkyrka

Visning utifrån aspekterna historia, arkitektur, konst

14 molarer och 7 premolarer förundrades över denna mäktiga katedral som påbörjades några år efter 1100-talets början. 65000 ton stenblock fraktades på oxkärror från stenbrottet i Höör....Vi tog del av historien om jätten Finn och det fantastiska astronomiska uret och mycket annat.

 

2016

 

 - Under året har föreningen haft 61 medlemmar, varav 59 betalande.

 - Styrelsen har sammanträtt 4 gånger och haft ett flertal mail - och telefonkontakter.

 - Medlemsavgiften har varit 250 kr.

 

8 arrangemang har planerats och genomförts.

 

Malmö Konstmuseum, i anlutning till årsmötet för 2015

Visning 2016 01 09 "Vi har en viktig grej på gång"

16 molarer och 8 premolarer guidades av en initierad guide i serieteckningens värld.

 

Malmö Moderna

Visning 2016 02 13 Hannah Ryggen "Världen i väven"

20 molarer och 8 premolarer fascinerades av Ryggens konst och livshistoria - politik i vävda konstverk,

framställda på ett litet småbruk i Norge, med färger från bl a växter i omgivande natur. Hannah Ryggens konst var så politiskt laddad att hennes make internerades under ett helt år. Hon fortsatte sköta gård och funktionshindrat barn - och väva...ett imponerande livsverk.

 

Det Kgl Teater i Köpenhamn

Visning 2016 04 16  "Omvisning" på Den Gamle Scen

19 molarer och 8 premolarer vandrade runt och klättrade i trappor, runt salong och scener, kostymatelje och Dronningens

rskilda privata salong! Vi imponerandes av maskineri och utrymmen bakom scenen - hissen upptill huvudscenen var stor nog att rymma en ambulans - mycket praktiskt om någon blir "opasslig"!

 

Landskrona Konsthall

Visning 2016 05 21, "Svart på vitt"

8 molareroch 2 premolarer hade hörsammat denna inbjudan till en jurybedömd utställning - enbart i svart/vitt.

Landskrona konstförening är imponerande aktiv och ordföranden själv guidade oss.

 

Malmö Museum

Visning 016 09 03 "Kvinnorna som satte färg på Sverige"

21 molarer och 7 premolarer följde guiden genom denna tidsresa, där många av oss kände väl igen både kläder, tyger och hemutrustningsdetaljer. Vår guide berättade ingående om Svenska Hushållningssällsskapet och dess stora betydelse för vårt svenska folkhem och för hur våra kök mm blev/är beskaffade. Alla kök inreddes för att passa en person i hushållet - en kvinna...

 

Gallerinatten

2016 09 24 Bertil Kaa Hedberg guidar en gallerrunda

10 molarer och 4 premolarer samlades för att vandra runt i höstmörkret efter inledande måltid på restaurang Smak.

Konsthallen, Galleri 21, Galleri Estetica, Galleri Thomas Wallner High Court och till sist vernissage på Malmö Konstmuseum!

 

Louisiana

2016 10 29 Visning Daniel Richter

15 molarer och 5 premolarer avnjöt denna explosion i färger - oerhört vackra, stora, imponerande verk med starkt laddat innehåll. "Street art" som raffinerats utan att tappa sin udd - men med ännu starkare innehåll på många sätt.

 

Ordrupgaard

2016 12 03 Visning Claude Monet

18 molarer och 8 premolarer steg upp tidigt denna lördag för att avresa med tåg 08.13 eller motsvarande tid för bilresa.

Vår visning startade redan kl 10, innan själva Ordrupgaard öppnade, detta pga väntad stor publikstillströmning under dessa sista dagar av utställningen. Guiden berättade om olika skeden i Monets liv, och hur hans  åleri anpassats/utvecklats i reslation till detta. Eller var det måleriet som formade hans livsval? En fascinerande utstälng, man "skall" ju ha sett Monet! Lokalen var Ordrupsgaards nyaste byggnad, älskad av många men också ogillad av en hel del besökare.

Vackert väder, rimfrost och sol bidrog till fin stämning trots den tidiga timmen!

 

2015

 

- Under året har föreningen haft 54 medlemmar, vara 53 betalande.

- Styrelsen har sammanträffat 4 gånger och haft ett flertal mail – och telefonkontakter.

- Medlemsavgiften har varit 250 SEK.

 

8 arrangemang har planerats, varav 7 har genomförts.

 

Årsmöte , utställningen Baltiska Speglingar, Malmö Konstmuseum 2015 01 10.

Denna 2015 års först aktivitet var en fängslande utställning som påtalade tidsandan med dess politiska spänningar inför första världskrigets utbrott. 19 molarer och 5 premolarer deltog.

 

Chokladfabriken Mazetti, Bergsgatan 36 B, Malmö .

Visning 2015 02 28

27 molarer och premolarer njöt av berättelser om och så småningom smaker  av choklad!

 

Arken, Ishöj, Danmark

Visning 2015 04 11,  ”Kröyer och Ancker, vänner och rivaler”.

En initierad guidning om dessa Skagenmålare, deras konstnärliga utveckling och familjer mm – vi trodde väl alla att vi kände väl till dem, men det gjorde vi nog inte!

11 molarer och 6 premolarer deltog.

 

Moderna Museet, Malmö

Visning 2015 09 05, ” Nils Dardel och den moderna tiden.” En debatt hölls på eftermiddagen samma dag som vår visning angående hur/om man kan bedöma dåtidens förhållningssätt till rasism med våra ”moderna” glasögon. Komplicerat!

11 molarer  och 8 premolarer deltog.

 

Malmö Live

Visning 2015 10 03

Vi guidades genom Malmös nya mötesplats och stolthet, såväl lokaler som tekniska data och  konstverk. 17 molarer och 8 premolarer njöt av den fantastiska byggnaden och ett underbart väder!

 

Axel Ebbes Konsthall, Trelleborg

Visning 2015 14 11

En inspirerad guide  delade med sig av sina kunskaper om både Axel Ebbes liv och verk, där allt hängde samman och konsten måhända var det viktigaste. Konstnären donerade sin stora samling till Trelleborg stad och den vackra konsthallen uppfördes just för detta ändamål. 7 molarer och 3 premolarer deltog.

 

Christianias Julemarked, Köpenhamn

Rundvandring  på området och i Den grå Halle 2015 12 12.

9 molarer och 2 premolarer deltog! Vacker decembersol och god mat på "Bastionen og Löven" bidrog till god stämning!

 

2014

 

-  Under året har antalet medlemmar uppgått till 50 st inklusive en hedersmedlem. Det innebär en minskning i antalet: 3 personer har efter förfrågan anmält utträde. Övriga har inte betalat medlemsavgift under året.

-  Styrelsen har sammanträffat 4 gånger och haft ett antal mail – och telefon kontakter.

-  Medlemsavgiften har varit 250 SEK.

-  Nio arrangemang har planerats, varav 7 har genomförts. 1 arrangemang i maj, Utflykt med buss till Svarta Bergen, har utgått pga bristande instresse. Arrangemanget  i oktober, konstföreläsning om Hilma af Klint, utgick pga svårigheter att finna föreläsare. 7 arrangemang har genomförts.

Styrelse: Berit Söderholm, ordförande, Ulla Hallström Stalin, sekreterare, Per Goldberg, kassör, Elisabeth Hägg-Fredén, klubbmästare, Edita Stojanovic-Rakovic, suppleant, Eva Olofsson, suppleant.

 

1/2  Årsmöte med utställningen ”Malmö stads konstsamlingar i urval”. Därefter hölls årsmöte med måltid på resturang Bee kök och Bar. Mötet var välbesökt.

 

8/3 Dunkers kulturhus. Helsingborg, utställningen ”Christer Strömholm – Post Scriptum”. ”Turande” med m/s  Aurora. 17 deltagare.

 

12/4  Utställningen ”Hilma af Klint”, Louisiana, Humlebaek, Danmark

Måltid i Louisianas restaurang.  9 molarer, 3 premolarer.

 

23/8 Pablo Picassso

Gemensam måltid på restaurang Tre vänner, då restaurang La Casita inte kunde ta emot oss pga dels semester, dels sjukdom bland kökspersonalen!  17 molarer, 7 premolarer deltog.

 

20/9 Gallerinatten. Vandring under ledning av Bertil Kaa Hedberg.

Inledning med måltid på Malmö konsthalls restaurang Smak, därefter  visning på Konsthallen och 3 gallerier. 10 deltagare.

 

18/10 Visning av S:t Petri kyrka, kyrkorum och orgel.

Gemensam måltid på Bistro Royal, Malmö Centralstation. 20 molarer, 4 premolarer.

 

6/12 Utställningen ”Nordisk salong”, Dunkers kulturhus, Helsingborg.

Därefter gemensam måltid på restaurang Le fil de Rasoir, Hotell Mollberg.

10 deltagare.

 

2013

 

-Under året har vi haft 61 registrerade medlemmar inklusive en hedersmedlem

-Styrelsen har sammanträtt 4 gånger och haft ett flertal mail- o tel-kontakter

-Medlemsavgiften har varit 250 SEK

-Nio arrangemang har anordnats.

Styrelse: Berit Söderholm (ordf), Bo Alborn (sekr), Per Goldberg (kassör), Elisabeth Hägg-Fredén (klubbmästare), Ulla Hallström Stalin (suppl) och Edita Stojanovic-Rakovic (suppl).

 

2/2 Årsmöte med utställningen  ”Barbro Bäckström i dialog med sju

stipendiater” på Konstmuseet.

 

En imponerande stor tillslutning med 38 anmälda!! Vår beställda guide var tyvärr sjuk, men vår ordförande Berit tog över och gav oss en bra visning av den ganska lilla och enkla utställningen. Många av oss passade också på att titta på museets övriga utställningar.

Till årsmötet kom 28 molarer och 5 premolarer och det utspelades med sedvanlig pompa och glatt humör! Det avslutades med en god förtäring.

 

27/2 Utställningen ”Fotografi i Fokus” på Malmö Konsthall

Detta onsdagsmöte attraherade endast en mindre grupp (11 molarer och 4 premolarer), som dock inte blev besvikna. Vår guide lyckades nämligen fängsla oss med sina initierade berättelser och filosofiska utläggningar om de tre konstnärerna – Sven Augustijnen, Dave Hullfish Bailey och Alfredo Jaar - och deras verk. Konstnärerna hade mycket angelägna och allvarliga ämnen, som berörde oss alla.

 

23/3 Besök på Silversmedjan Skanör

En lätt blåsig dag i Skanör lockade 14 deltagare (11 molare + 3 premolarer). Vi fick en intressant visning av den kände ädelsmeden Magnus G:son Liedholm (Nattvardssilvret i Lunds Domkyrka, silverkorset till Johannes kyrka i Malmö mm) om hur man bearbetar silver på olika sätt. Många vackra silversaker visades oss också.

6/4”Det nya och gamla Köpenhamn ur arkitektonisk synpunkt”

En glädjande uppslutning till denna dagsresa: 38 personer (29 molarer och 9 premolarer) fyllde bussen. Vi fick en strålande och engagerande guidning av Lennart Torgeby och fick se gammal och ny arkitektur på Amager, Sluseholmen, Teglholmen, centrala hamnområdet, Island Brygge, Carlsbergs gamla bryggeri, Grundtvigskyrkan, Nordhamnen, Christianshavn. Lunch på ”Hos Kim” och kaffe i Sundby piffade ytterligare upp en minnesvärd dag!

 

24/8 Glyptotekets utställningar

Det var 17 medlemmar som mötte upp denna underbara sensommardag. Vår guide gav oss en charmant exposé genom grekisk/fransk skulptur rikligt representerad på Glyptoteket tack vare dess grundare Carl Jacobsen. Vi gick sedan vidare till den nybyggda delen, ritad av arkitekt Henning Larsen, där vi fick stifta bekantskap med Degas konst och arbetssätt.  En mycket inspirerande och lärorik timme.  Besöket avslutades i Cafén i den härliga vinterträdgården med en typisk dansk frokost.

 

28/9Malmö Gallerinatt

I en karnevalsliknande natt slöt 27 personer upp (16 Molarer, 11 Premolarer) för att i vår guide Bertils ledband besöka några av de alla gallerier och konsthallar som var öppna denna kväll. I innerträdgården på ett ställe spelades jazz och ute på gatan framför Galleri Rostrum visades film (konstprojektet Plattform). Inne här fick vi se installation av teckningar (med bara bokstäver!), videofilm och blinkande lampor av Thomas Broomé. På Galleri Estetica ställde Gerhard Nordström ut och han var själv där och fick höra många uppskattande ord från både vår guide och galleriägaren. Vi såg också Galleri Holm, Galleri Persson m fl

Många startade vandringen med en god måltid på Restaurang Bee  och en del avslutade den med en kall god öl i vimlet på Lilla Torg.

 

26/10 Möllans hemligheter och farligheter

18 entusiastiska medlemmar hade samlats i ett underbart soligt sensommarväder. Utgångspunkt för vår vandring i Möllevången var platsen mellan en av nedgångarna till Citytunneln och Tandvårdshögskolan. Vår guide Jaques Schultze senior ledde oss på visserligen kända gator, men vi kunde snabbt konstatera att det inte var mycket vi tidigare hade uppmärksammat av arkitektur och utsmyckning. Vi gick till Johanneskyrkan och fortsatte ner till Spångatan, Monbijougatan, Bergsgatan och avslutade vid Möllevångstorget. Vår guide var både kunnig och trevlig, det blev många glada skratt, och vi fick uppleva en givande och härlig lördagseftermiddag i oktober.

 

23/11 Utställningen ”Ryskt avantgarde” på Moderna Museet

En kunnig och duktig guide visade oss 25 (18 molarer, 7 premolarer) denna utställning med ryska konst från åren 1905 – 1925, som bestod av måleri, foto, grafisk design och affischkonst. Vi fick en intressant beskrivning av de omvälvande politiska förändringar som präglade det ryska samhället och rysk konst under denna tid, som blev en av konstens stora kreativa epoker.

Efter intog vi en smakfull och glad lunch på La Casita. 

 

14/12 Julemarkedet på Christiania

 

Lördag 14/12 avreste en skara modiga Molarer och Premolarer till Christiania! Vi var ungefär lika många av varje, totalt 22 stycken, inklusive vår lokala guide och kollega Elisabet Linderot. Vi gick över Ravelinen, som är befästningsvallen runt Christiania med bedårande vacker utsikt över kanaler och bebyggelse och så nerför slänten, in i själva Christiania. Här är nu en jämförelsevis städad stadsdel/egen stad, där man sanerat från de tunga drogerna och enbart hasch får försäljas. Julmarknaden är inhyst i Den Grå Halle, gammal skeppsbyggnadshall, med t e x magnifikt innertak och bjälklag. Hallen används i vardagslag som samlingslokal och för möten där invånarna röstar demokratiskt och beslutar i olika frågor som rör området. Området är f ö friköpt från Köpenhamns stad.

Julmarknaden jämförs på hemsidan med en orientalisk marknad, och det kan väl ligga något i det! Folkmyller, avspänd stämning, hantverk och pyssel, smycken, julprydnader och mycket annat på ett lite annorlunda vis. Folkligt, festligt. Litet bra jazzband vid ena långväggen med mycket bra sångare. Glögg av olika slag, mer eller mindre alternativ eller alkoholhaltig. Alla mänskor var mycket vänliga och glada - även före glöggen...

Även övriga Christiania är ju som en stor julmarknad vid denna tid - t ex Kvindesmedjan, diverse klädbutiker, små obskyra matställen, en jazzklubb m m!

 

På trötta fötter gick vi sedan till restaurangen Bastionen og Löven där vi intog jultallrik med lämpliga drycker under sång då och då. Sällskapet upplöstes och alla försvann åt olika håll ut i skymningen för att uppleva mer av Köpenhamn eller själva Christiania.

 

2012

 

-Under året har vi haft 47 registrerade medlemmar inklusive en hedersmedlem

-Styrelsen har sammanträtt 4 gånger och haft ett flertal mail- o tel-kontakter

-Medlemsavgiften har varit 200 SEK

-Åtta arrangemang har anordnats.

Styrelse: Berit Söderholm (ordf), Bo Alborn (sekr), Per Goldberg (kassör), Birgitta Nelson (klubbmästare), Elisabeth Hägg-Fredén (suppl) och Ulla Hallström Stalin (suppl).

 

28/1 Årsmöte med utställningen  White lines” av Sophie Tottie.

Till Malmö Konstmuseum kom ett stort gäng (21 molarer, 4 premolarer), som fick en fin visning av utställningen, som bestod dels av verk som finns i museets samling dels nyproducerade. De varierade ordentligt i uttrycket: från inristade plåtar till videoverk. Denna starka utställning avslutades med ett livligt Årsmöte på närbelägen restaurang.

 

10/3Utställningen Carl Fredrik Hill på Malmö Konstmuseum

20 deltagare (16 molarer, 4 premolarer) deltog i visningen av C F Hills verk, som innehöll oljemålningar och många av hans otaliga teckningar. Vi fick en oerhört intressant genomgång av hans delvis mycket olyckliga men produktiva liv av en synnerligen initierad och kunnig guide. Efteråt samlades några till en god bit mat på restaurang Wega.

 

14/4 ” Hemma hos Joakim Bengtsson” i Landskrona

Klubbens lite annorlunda aktiviteter verkar uppskattas, då så många som 20 deltagare (16 molarer + 4 premolar) samlades i solen på husets gård och fick en intressant introduktion av Joakim Bengtsson om hans hus och samlingar. Sedan lotsades vi genom huset, inklusive Joakims privata lägenhet, och fick se både värdefulla och mindre värdefulla antikviteter, konstverk och många (!!) personligt utvalda prylar av en avslappad och mycket humoristisk husägare. Avslutningsvis fick vi en delikat förtäring bestående av tomatsoppa, bröd, ost och kaffe nere i husets gamla stämningsfulla källare.

 

12/5 Davids Samling i Köpenhamn

I snålblåsten samlades 8 molarer och 4 premolarer och fick en verkligt spännande genomgång av museets tre permanenta samlingar av en mycket kompetent och trevlig guide. Vi fick se möbler, konsthantverk, fajans, silver, målningar (nederländska och franska målningar från 17 – 18 århundradet samt många av den danska guldålderns konstnärer, JF Willumsen, V Hammershöj m fl), skulpturer samt bruksföremål från det islamiska kulturområdet, från Spanien i väst till Indien i öst.

 

1/9Niki de Saint Phalle: ”Flickan, monstret och gudinnan”

9 molarer och 2 premolarer fick, som vanligt på Moderna museet, en fin visning av en spännande utställning av denna självlärda franskfödda konstnär, som kom att bli en mycket färgstark och unik aktör på den internationella konstscenen. Intressant att se hennes svulstiga skulpturer och hennes utveckling från modeller från hennes stora kvinnokropp på moderna museet i Stockholm på 1960-talet (”HON”) till hennes skjutmålningar (Tirs). Efteråt tog vi pasta på restaurangen Spot.

 

29/9 Gallerinatten

Som på beställning upphörde regnet när vi - 12 molarer och 5 premolarer – begav oss till Konsthallen för att där påbörja en rundvandring bland några av stadens 35 olika gallerier som visade upp sin konst denna sköna kväll. Vi fick först en genomgående information om Konsthallens utställning ”Mike Nelson – 408 ton ofullständig geometri” där konstnären förenar konst och arkitektur och ”skickligt knyter ihop hantverk och idé, det anspråkslösa med det monumentala, i en både fysisk och sinnlig presentation.” (C Söderholm SDS). Med Bertil Kaa i spetsen besökte vi sedan ett flertal gallerier, t ex  Ping-Pong, Estetica  och avslutade med Galleri Persson nära Lilla Torg, där några uthålliga sedan intog en öl.

 

27/10 ” Konstupplevelse på Söderslätt” 

Klubben hade slagit på stort och beställt en buss, som tog oss ut till Söderslätt efter en lunch på Hedmans Krog i Wästra Torp. Ett nyfiket glatt gäng på 14 molarer och 9 premolarer fick sedan en fin genomgång av all den konstskatt som finns i den gamla gården i S Åby. Vi såg svensk konst från 1870 till 1930 av Emil Johansson-Thor, Ernst Norlind, Gustav Rydberg, Ivar Arosenius, Carl Larsson, Bruno Liljefors, Nils Dardel, Kardinsky, Isaac Grűnewald m fl samt mattor, möbler skulpturer och porslin.  Vi blev verkligt  imponerade av denna samling och hela utflykten luktade succé!

1/12Utställningen ”Supersurrealismen” på Moderna Museet

Årets sista aktivitet samlade 21 deltagare (15 molarer och 6 premolarer), som fick en verkligen fin och intressant visning som blev nästan som en konsthistorisk föreläsning!Här fanns målningar, skulpturer och objekt från runt 1920-40 med bl a Salvador Dali, Max Ernst, Alberto Giacometti. Konstnärerna ville chockera, överraska och irritera för att röra om i människans inre verklighet – existentiella känslodjup, psykedeliska inslag, sexuell frigörelse och gränsöverskridande synsätt på identiteten! Fika efteråt på restaurang Spot. 

 

2011

 

-Under året har vi haft 51 registrerade medlemmar inklusive en hedersmedlem

-Styrelsen har sammanträtt 4 gånger och haft ett flertal mail- o tel-kontakter

-Medlemsavgiften har varit 200 SEK

-Sju arrangemang har anordnats.

Styrelse: Berit Söderholm (ordf), Bo Alborn (sekr), Per Goldberg (kassör), Birgitta Nelson (klubbmästare), Elisabeth Hägg-Fredén (suppl) och Ulla Hallström-Stalin (suppl).

 

29/1 Årsmöte med utställningen ”Polygraph – Carl Hammoud”.

Till Konstmuseet i blåsten kom 23 molarer och 8 premolarer. Vi såg först målningar och skulpturala objekt av Carl Hammoud, som är en av Sveriges mest  uppmärksammade unga konstnärer. Vi såg även ”Nyförvärv i museets samling av nordisk samtidskonst” – ett 80-tal konstverk av över 50 konstnärer.

Årsmötesförhandlingar, förtäring och konstlotterier därefter.

 

16/3 Malmö Konsthalls utställning med László Moholy-Nagy

18 molarer och 8 premolarer fick se den ungerske konstnärens fotografiska verk.

 

27/4 Ateljebesök hos Brigitte Linde

14 deltagare fick ett intressant och fascinerande möte.

 

21/5 Arken: Anna Ancher

11 deltagare fick en fantastisk fin guidning med inblick i konstnärens liv och tankar.

 

24/9 Gallerinatten

14 deltagare slöt upp på Konsthallen där Bertil Kaa Hedberg började rundvandringen, som sedan fortsatte till ett flertal gallerier i kvällningen.

 

29/10Toulouse-Lautrec utställningen på Statens Museum for Kunst

13 molarer och 7 premolarer guidades genom konstnärens många grafiska verk.

 

3/12 Scenbyte – verk ur Moderna Museets samling

15 molarer och 9 premolarer fick en fin visning av verk från perioden 1900-1950 skapade av Nils Dardel, Henri Matisse, Siri Derkert, Isaac Grűnewald, Sigrid Hjertén, Paul Klee, Pablo Picasso m fl

 

2010

 

-Under året har vi haft 47 registrerade medlemmar inklusive en hedersmedlem

-Styrelsen har sammanträtt 4 gånger och haft ett flertal mail- o tel-kontakter

-Medlemsavgiften har varit 200 SEK

-Åtta arrangemang har anordnats.

Styrelse: Berit Söderholm (ordf), Bo Alborn (sekr), Per Goldberg (kassör), Birgitta Nelson (klubbmästare), Elisabeth Hägg-Fredén (suppl) och Tore Hallmer (suppl).

 

23/1 Årsmöte med utställningen ”Nelson Mandela och kampen för demokrati”. Konstmuseets utställning visades för en djupt berörd samling av 19 molarer, 5 premolarer. Den gav oss ett nytt liv i en historia som har berättats världen över.

17/3Besök på Westerbladhs Hattaffär

Här fick 14 molarer och 4 premolarer en ovanlig och rolig konstupplevelse med historik och hattdemonstrationer.

 

21/4 Visning av Moderna Museet i Malmö.

Rekordmånga (19 molarer, 7 premolarer) fick en intressant genomgång av utställningarna i det nya museet.

 

5/6  (Marianne Lindberg De Geers ”Orientering”  på Dunkers, Helsingborg

Anmälningarna var alltför få inom anmälningstiden, varför utflykten inställdes.)

 

25/8 Utställning med bl a Ulrika Hydman-Vallien.

I det trevliga konstgalleriet Konstsalongen fick 15 molarer och 2 premolarer en bra visning av den berömda svenska konstnärens verk och även av målningar av andra konstnärer.

 

25/9 Gallerinatten.

19 förväntansfulla molarer och premolarer började gallerinatten, guidade av vår favorit Bertil Kaa Hedberg, med att se utställningen med brasilianskan Rivane Neuenschwander på Konsthallen. Många spännande gallerier såg vi sedan på vår väg ner mot Lilla Torg och Galleri Holm, Galleri Persson och Formaregruppen.

 

23/10 Anselm Kiefer på Louisiana.

10 molarer och 3 premolarer fick en högst intressant och skakande visning av denna fascinerande tyske konstnärs verk  – en utställning som har betecknats som en av höstens största skandinaviska konsthändelse.

 

1/12 Alice Neel: ”Målade sanningar” på Moderna Museet.

Vi var 17 molarer och 5 premolarer som fick en uppiggande visning av konstnärens psykologiskt inträngande realistiska porträtt med spår av personliga tragedier, som kärlekssorger och förluster av barn.

 

2009

 

-Under året har vi haft 37 betalande medlemmar och en hedersmedlem.

-  Styrelsen har sammanträtt fyra gånger och haft ett flertal mail- o tel-kontakter

-  Medlemsavgiften har varit 200 SEK

-  Åtta välbesökta arrangemang har anordnats.

Styrelse: Ulla-Britt Manhem (ordf), Bo Alborn (sekr), Per Goldberg (kassör), Birgitta Nelson (klubbmästare), Berit Söderholm (suppl) och Tore Hallmer (suppl).

 

17/1: Årsmöte med utställningen ”Per Wizén” på Malmö Konstmuseum.

Ett rekordartat antal deltagare (23 mol + 8 premol) fick en fin guidning av utställningen om Malmökonstnären Wizéns och hans sätt att ”dekonstruera” gamla målningar – en omständlig och tidsödande konstnärlig metod. På efterföljande årsmöte uppmärksammades klubbens 20-års jubileum med bl a presentation av hedersmedlemmen Jan Norderyds 20-års krönika.

 

28/2: Utställningen ”David Goldblatt” på Malmö Konsthall.

11 molarer och 5 premolarer gladde sig åt vår ”husguide” Bertil KAA Hedberg och hans inspirerande visning av inte bara bilder av en av världens främste fotografer sydafrikanen David Goldblatt (1930- ) utan även fotografier av Sune Johnsson (1930 – 2009).

 

25/3: Ateljébesök hos konstnären Ursula Mati

15 molarer och 2 premolarer fick en trevlig visning av konstnären. Hennes måleri med olika tekniker som olja, akryl och emalj uttrycker livsglädje och många har starka explosiva färger.

 

25/4: Besök på Galleri New Form, Gislövs läge

Den blåsiga men soliga dagen lockade 14 molarer och 5 premolarer till det helt fantastiska galleriet med den inspirerande och charmerande galleristen Joanna Segelström.Vi fick njuta av många konstnärers måleri, grafik, skulptur, glas, keramik och silversmide.

 

30/5: Utställningen ”Max Ernst: Dröm och revolution” på Louisiana

20 glada personer (13 molarer och 7 premolarer) fick efter en god picknick i parken en fin och intressant visning. Det var en klassikerutställning av magnifika mått, så guiden valde en översikt och så kunde vi efteråt själva studera konstnärens nära tvåhundra verk.

 

16/9: Visning av St Andreaskyrkan

 

14/10: Utställningen ”Little Theatre of Gestures” på Malmö Konsthall.

 

21/11: Utställningen ”Edvard Jarvis” på Pumphusets Konsthall.


 

2/2: Årsmöte med utställningen ”Herman Gotthardts Donation – nordisk

Modernism 1900-1943”  på Malmö Konstmuseum.

1/3: Erik Höglunds utställning – Skaparkraft.

16/4: Hreinn Fridfinnsons utställning på Malmö Konsthall

31/5: ”Skagensmalerne – i nyt lys” på Arken

13/9: Utflykt till Wanås och utställningen ”Förlust”

22/10: Besök hos konstnären Carl-Bertil Widell

3/12:  Utställningen ”Mellem Himmel og Jord” av den svenske konstnären och ornitologen Lars Jonsson på Kastrupgaard.

 

2007

 

Styrelsen har åter förnyats och består nu av Ullabritt Manhem (ordf), Bo Alborn (sekr), Per Goldberg (kassör) och Birgitta Nelson (klubbmästare).

Den nya styrelsen startar med MARIE-LOUISE EKMAN + BJARNE MELGAARD på MALMÖ KONSTMUSEUM. En märklig utställning som bestod av att Bjarne Melgaard hade kladdat runt på Marie-Louise Ekmans tavlor.

KONST- & KONSTHANTVERKSGRUPPEN FILIALEN i Malmö bjöd på trevlig rundvandring i sitt konstnärskollektiv.

Besök igen på MALMÖ KONSTMUSEUM med "AXPLOCK FRÅN SPECIALSAMLlNGARNA" där 6 unika samlingar visades.

SKISSERNAS MUSEUM visade "MUSIKENS, TEATERNS OCH MYTOLOGINS ISAAC GRǛNEWALD" med många skisser från hans scenografiska succéer.

Målerier och skulpturer från den danska guldåldern (ca 1800-1850) ingick i guidningen på

GLYPTOTEKET med bl a två verk som ingår i den danska KULTURKANON.

En komisk och absurd logik och svart humor dominerade DAVID SHRIGLEY –

"EVERYTHING MUST HAVE A NAME" på MALMÖKONSTHALL.

 Året avslutades med en nöjsam visning av ett nytt galleri- MIVA.

 

2006

 

Med en av Finlands absolut störst konstnärer, HELENA SCHERFBECK inledde vårt konstår 2006. En guide från MALMÖ KONSTMUSEUM visade charmigt och bra alla verken.

MALMÖ KONSTHALL stod för "ERNESTO NETO – THE MALMÖ EXPERIENCE", en lekfull utställning med labyrinter med tunna tyger upphängda i taket.

Därefter stod SKISSERNA MUSEUM i LUND i tur för ett besök med LEIFUR BREIDFJORD OCH SIGRIDUR JOHANNISDÓTTIR - "LJUSETS FÄRGER". En inspirerad museichef gav inte bara en genomgång av utställningen utan också av hela det nya utökade museet.

I en resa till Köpenhamn och KUNSTHAL FÖR MODERNE KUNST OG SAMTIDSKUNST med "EXIT 2006" ingick påpassligt gammeldansk och tilltugg av klubbmästaren.

Under MALMÖ GALLERI NATT guidades vi runt av Bertil K Hedberg där 7 gallerier besöktes och isskulptering beundrades.

"MALM2 – SAMTIDSKONST FRÅN ÖRESUNDSREGIONEN” visades på MALMÖ KONSTHALL utav samme Bertil K Hedberg.

Hembesök hos textilkonstnären BIRGITTA NELSON CLAUSS och hennes vackra vävnader blev slutpunkten för det här året.

 

2005

 

Året startar med elevutställningen på  ÖSTRA GREVIE FOLKHÖGSKOLA.

I samband med årsmöte på MALMÖ KONSTHALL fick vi en både kunnig och trevlig visning av Bertil K Hedberg utav "3:e ARS BALTICA TRIENALEN FÖR FOTOGRAFIS KONST".

Därefter till LUNDS KONSTHALL och utställningen "SOPHlE TOTTIE - ISOLARION".

Nästa sammankomst hette KONST PÅ SÖDERSLÄTT och var ett "hemligt" ställe på söderslätt. Här visades svensk konst från 1870-1930, samt exklusiva äkta mattor, möbler och skulpturer. Ett milt sagt speciellt evenemang med många deltagare.

Till KRISTIANSTAD KONSTHALL tog vi oss nästa gång och utställningen "CHRISTO & JEANNE-CLAUDE". Konstnärsparets originalteckningar, grafiska verk, modeller och målningar från 1960 fram till idag  fanns till beskådande.

Därefter följde en två gånger OLAFUR ELIASSON. Först i MALMÖ KONSTHALL med ljusexperimentet "THE LIGHT SETUP" och sedan i LUNDS KONSTHALL med en lokal belamrad med ljusinstallationer, objekt och modeller.

Konstnären JIMMY CZEPAN fick avsluta året och visa sin måleriska och koloristiska värld.

 

2004

 

"KUSOLVONG" hette ROOSEUMS utställning som vi började med 2004.

Målerikonservator CHRISTIN ANDERBERG på Solgården berättade och visade hur det går till, när man har att göra med skadade konstverk.

STURE JOHANNESSON åstadkom naturligtvis en massa rabalder med sin utställning

"COUNTERCLOCKWISE – CIRCUMAMBULATION” på LUNDS KONSTHALL. Bums var vi där och fick på köpet en fin visning, men också redogörelse för bråket av konsthallschefen CECILIA NELSON.

En resa hann vi också med. Denna gång till ett konstnärspar i Haverdal ULLA och THOMAS FRISK, som också visade konsten i centrala Halmstad med bl.a. Picassostaty.

Utställningen "SAMTIDSKONST" på MALMÖ KONSTHALL samlade många medlemmar som fick en fin visning.

Årsslutet denna gång blev BOKENS DAG på EUROPAPORTEN där av de 8 författarna vi speciellt gladdes av bygdens son Torbjörn Flygt.

 

2003

 

ROOSEUM med utställningen "CREEPING REVOLUTION" fick stå för starten för Molarens konstår 2003.

Därefter tog vi oss till Köpenhamn med besök på GALLERI EDITION nere i Christianshavn. Stor grafisk verkstad där man vid vårt besök tryckte ett självporträtt av KVIUM. Efter stimulerande gammeldansk till alla av klubbmästaren tog vi oss ner i CISTERNERNA, som är gamla underjordiska vattenreservoarer och där man i denna fuktiga och ekande miljö nu ställer ut glasskulpturer.

I Malmö ledde Ingvar Claesson (!) en stor grupp molarer på en uppskattad GALLERIVANDRING.

Hemma hos INGA THORSELlUS och i hennes trädgård fick vi ta del av hennes färgrika bildvävnader.

Vi var också många molarer som tog oss till Lindéns sommarchateau vid Ringsjön för att höra NILS RENÉ livfullt och initierat berätta om sin porträttsamling.

Och till sist på året besökte vi för andra gången BERTIL WARNOLF, som visade sina ansikts- och huvudskulpturer. Han klagade på dagens tandläkarkår, som inte köper konst lika mycket längre !

 

2002

 

GALLERI VALVET bjöd på första utställningen 2002. Den omfattade målningar av MARIANNE NORDSTRÖM, HARDY STRID och ANDERS RÖNNSTRÖM. Den sistnämnde, tillika kollega till oss, guidade och berättade.

Många medlemmar var med på ett spännande besök i KONSTNÄRSKOLLEKTIVET ADDO på Industrigatan.

ARKEN fick ånyo besök av oss på en magnifik BOTERO utställning (kan kanske kallas överväldigande).                               

Ånyo denne Ingvar Claesson som ledde oss på en stadsrundtur i det gamla Malmö. Fantastiskt trevligt och dessutom fint väder.

DUNKERS  i Helsingborg bjöd på en lyckad kväll med guidning av utställningen "SKÖNHETENS METAMORFOSER". Därefter strosade många länge runt i detta spännande hus.

Årets begivenheter avslutades med MALMÖ KONSTHALL och CHRISTER STRÖMHOLMS utställning "ON VERRA BIEN". En otrolig utställning om 200 fotografier samt en utmärkt guide till detta.

 

2001

 

2001 började med en akvarellkurs på BAGDAD CAFÉ, en uppskattad kväll där alla närvarande Molarer fick utlopp för sin egen kreativitet.

EDVARD MUNCH-utställningen "SKRIGETS EKO" lockade oss över sundet och denna gång till ARKEN.

MALMÖ KONSTHALLS utställning av BERND KOBERLlNG med målningar från fyra decennier fick en mycket bra visning.

FORMARGRUPPEN, som nu har flyttat till industrilotteriets lokaler besöktes. Där beskådade vi verk av keramikergruppen CASSlUS CLAY från Bornholm.

Årets sista utställning ägnades åt "INGENTING" en mycket speciell utställning på ROOSEUM.

Ny styrelse bestående av Ilze Lindén (ordf), Ulla Schröder (sekr), Per Goldberg (kassör) och L-E Carlsson (klubbmästare) valdes.

 

2000

 

MALMÖ KONSTHALL med "SAM FRANCIS" och hans färgrika målningar 1947 till 1990 fick inleda Molaren år 2000.

Därefter kom konstnärsbesök hos OLLE YDSTEDT OCH WALBORG ROOKE.

ROOSEUM visade "DREAM TEMPLE" av MARIKO MORI.

Textilutställning med KIRSTEN HENNIX väckte stor beundran, liksom att dockmakerskan EBBA ECKARDT kanske väckte mer förundran.

På GALLERI PILDAMMSTORNET såg vi på keramik, akvarell och olja av HANNE HJERRILD LUNDSTRÖM och MAJ BRITT RUDNERT.

Årets clou blev definitivt PETER GREENAWAY med "FLYGA ÖVER VATTEN" på MALMÖ KONSTHALL. En otroligt påkostad och spännande utställning.

Årets sista begivenhet blev en samlingsutställning på ''TAPPER-POPPERMAJER ART GALLERY".

 

1999

 

Året 1999 började med en samlingsutställning på GALLERI VALVET, ett ambitiöst galleri som numera har upphört. Årsmöte avhölls och extra underhållning och undervisning i tangodans fick vi av Alicias barn Jessica och Daniel.

På AURA KROGNOSHUSET i Lund fick vi se verk av "CHANNA BANKlER", som galleristen Maria Falk hade ordnat.

STATENS MUSEUM FOR KUNST i Köpenhamn lockade oss över sundet till stor MATISSE utställning.

ERNST BILLGRENS utställning "NÖDSKOTT OCH HEMBESÖK" på LUNDS KONSTHALL visades av konsthallsintendenten på ett mycket övertygande sätt.

Molarens sista sammankomsten under året var ett besök hos konstnären STINA BÄCKMAN i hennes ateljé i Andarum.

 

1998

 

1998 startade med utflykt till SÖVEKONST i Sövestad med visning av träkonstnären och formgivaren SIGVARD NELSON.

Molarens planerade konstresa till Prag inställdes p.g.a. för få deltagare.

WILLIAM WEGMANS utställning "INTE BARA HUNDBITEN" besöktes på Rooseum. Intressant inte bara för kennelklubben.                                                 

Besök på ÖRESUNDSUTSTÄLLNINGEN vid brofästet. Besöket rundades av med delikatesstallrik i restaurangen.

Höstbesök på WANÅS med initierad visning av MARICA WACHTMEISTER. På hemvägen besöktes galleri KRÅKESLÄTT i Bromölla.

Året avslutades med Ingvar Claessons guidning av "LOISE BOURGEOIS" verk på Malmö Konsthall.

Molarens nya styrelse består av Alicia Carlsson (ordf), Agneta Winslow, Per Goldberg och Birgitta Nelson.

 

1997

 

Start på vår verksamhet 1997, var ett "hemmahos" besök hos konstnärinnan ANKI LETHIN där hon demonstrerade sin grafikverkstad.

Vidare besöktes MALMÖ KONSTHALL, som hade en utställning kallad för "VONGOLE". Visningen sköttes av Ingvar Claesson (!) och han pratade mest om OLAV JENSENS målningar.

Att vin är en konst fick GÖSTA SKEVARP från SVEA VINKLUBB övertyga oss om vid en vinprovning vi hade på LORENSBORGSKLINIKEN. Ytterdörren var ordentligt låst. Denna gång hade extra många medlemmar möjlighet att närvara.

Årets final blev en teaterföreställning på Limhamns Folkets hus av Teater Courages uppsättning av "FRIDA, VIVA LA VIDA", med munter eftersits på Galleri Bagdad Cafe.

 

1996

 

Fina utställningar på MALMÖ KONSTHALL avlöser varann 1996, och vi guidas runt en

imponerande "MAX ERNST" utställning.

Till Danmark åkte Molaren för njuta av ARKEN och dess egenartade arkitektur, och inte minst dess invigningsutställning av "NOLDE" verk.

I LIMHAMNS KONSTGALLERI" guidades vi runt bland konstnären CURT HILFONS målningar och GILLE GIRADON, som ställde ut egenartade och fantasifulla

skulpturer gjorda av upphittat skrot.

Konstnärerna KATARINA och RONNY HÅRD besöktes i deras kombinerade hem och atelje i Nordanå. Väldigt bra målningar av båda och med spännande ljusspel.

I STAFFANSTORP NYA KONSTHALL visades samlingsutställning med nio skånska konstnärer med guidning av Anki Lethin för Molarens medlemmar.

Före jul reste vi, återigen många molarer, pågatåg till Ystad och såg en samlingsutställning av

GUSTAV RUDBERGS målningar på YSTAD KONSTMUSEUM. Det hela avslutades med en underbar gåsamiddag på värdshuset Ystad Sandskog. Att tåget körde över en älg på hemvägen uppskattades dock inte.

 

1995

 

1995 startade verkligen med två stora utställningar och stora kontraster. Åter var det dags för

visning av en stor utställning på MALMÖ KONSTHALL och denna gång "GIACOMETTI". Stor uppslutning där vi fick beskrivet hur Giacometti aldrig kände sig riktigt färdig med sina skulpturer, som bara blev tunnare och tunnare och ibland mindre och mindre.

Utfärd månaden efter med flygbåt och buss till LOUSIANA där TOULOSE LAUTREC utställning väntade.

Mycket annorlunda blev också nästa sammankomst – LAZEROW ANTIK- med vår egen

undertext - "GAMMALT OCH/ELLER NYTT". Många medlemmar och många synpunkter.

En bussutfärd gjorde vi på hösten och till Småland och GLASRIKET. I bussen visades en intressant videofilm om glastillverkningen. Flera glasbruk och GLASMUSEET I KOSTA besöktes. Övernattning var på ett gammalt ålderdomshem, numera vandrarhem i Kosta. Föreståndare var en trivsam gammal glasbruksarbetare, som gärna berättade från sin yrkestid på Orrefors. Till Malmö återvände ett mycket glatt men trött gäng med en buss, som klirrade av allt nyinköpt glas.

Konstnären KJELL WIHLBORG höll föredrag om ”OLIKA FRAMSTÄLLNINGSSÄTT I KONSTEN".

SKÅNES KONSTFÖRENINGS HÖSTSALONG besöktes naturligtvis.

 

1994

 

BRANCUSI utställningen på MALMÖ KONSTHALL blev en av de stora begivenheterna 1994.

MIRO utställningen, som kom senare, också på konsthallen, lockade lite färre medlemmar.

Desto fler blev vi till visning och demonstration av ädelstenar hos HOVJUVELERARE HARALD NILSSON.

Höstutflykt till Nordväst-Skåne fyllde en buss med Molarer och Premolarer. Först besågs RAUS STENKÄRLSFABRIK, där saltglaserat gods framställts i snart 100 år med traditionella metoder, sedan vidare till KILLEBÄCKSGÅRDEN med entusiastisk ägare och något blandad konst och sist konsthantverk på GALLERI SKELDERHUS.

Julutställningen på GALLERI SMEDJAN blev en mycket trevlig årsfinal där ROLF FAGERBERG förutom att visa alla sina raku alster även demonstrerade RAKU-bränning.

 

1993

 

Årsavgiften, som hittills varit 100 kronor höjdes detta år till 200 kronor, för att kunna betala

visningskostnader och inträden. När klubbens ekonomi tillåter görs även vissa inköp till ett litet lotteri vid årsmötena.

Årets första resa gick till LOUSIANA och utställningen "KAOS".

Konstnärerna STURE och CHARLOTTE JOHANNESSON bjöd generöst in oss till sitt hem, visade sin konst och berättade om de otaliga provokationer och protestaktioner de bidragit med i det svenska konstlivet.

På hösten hann vi med en utflykt till Österlen med sightseeing av bland annat dörrspeglar i

Simrishamn, utställning av GERHARD NORDSTRÖM på LJUNGSJÖGÅRDEN (i dag privatbostad) samt förstås äggakaga på Hammenhögs Gästis.

PAUL KIRKEBY på "SKISSERNAS MUSEUM" i Lund, som det nu är omdöpt till, fick avsluta året.

 

1992

 

ROOSEUMS stora "POMPEJI-utställning" fick inviga 1992 för molaren. Otroligt imponerande och påkostad utställning. Musiken, som beledsagade utställningen - adagiot ur Gustav Mahlers 5:a – gjorde det hela helt fantastiskt. ROOSEUM återkom senare under året med den första av tre utställningar med verk ur FREDRIK ROOS privata samling.

Ett något annorlunda besök gjordes hos ARHANS orientaliska mattor, där vi av ARHAN själv fick en mycket omfattande och trevlig beskrivning hur man rätt kan uppskatta denna konstart.

Besök gjordes hos konstnären JIMMY CZEPAN.

Resor var vi tydligen lite övermätta på, så årets planerade smålandsresa fick ställas in.

SKÅNES KONSTFÖRENINGS HÖSTSALONG var detta år i LUNDS KONSTHALL, och naturligtvis var vi där.

Avslutningsvis detta år provade styrelsen något annorlunda - alla medlemmar inbjöds att på

LORENSBORGSKLINIKEN få ställa ut ett konstverk, som man kanske tröttnat på hemma, och som då skulle vara till salu. Några tavlor hittade nya väggar.

 

1991

 

Visning av hur det ser ut bakom scenen på MALMÖ STADSTEATER blev starten för verksamheten 1991.

En lång rad av ateljébesök följde - JAN ERIC JOHANSSON, SUNE RUDNERT, BERTIL WARNOLF. Många molarenmedlemmar passade också på att köpa konst hos de olika konstnärerna.

På ROOSEUM fick vi en visning av en retrospektiv utställning om OLA BILLGREN.

Konsthallens PAUL KLEE utställning visades förstås av Ingvar Claesson. Hösten innehöll dessutom utställning på LIMHAMNS KONSTGALLERI av tre ryska konstnärer, som våldsamt försökte måla sig bort från det tidigare påbjudna sovjetiska konstidealet.

Resan detta året gjordes med egna bilar till Fyn, där föreningen njöt av trivsam samvaro med hjälp av dansk kroferie. Besök gjordes på CARL NIELSEN museum, HC ANDERSEN´s födelsehus och ett litet men imponerande konstmuseum i Fåborg.

 

1990

 

Konstnär JAN DAHLGREN startade vår verksamhet 1990 med en utställning på LORENSBORGSKLINIKEN.

Ingvar Claesson höll föredrag om MARC  CHAGALL på Lorensborg och ledde visningarna av utställningarna "JETZ BERLIN" och "TECKEN OCH SYMBOLER" på MALMÖ KONSTHALL.

Föreningen besökte också utställningen "NEMES" på GALLERI JAN LUNDBERG.

En bussutflykt före sommaren hann vi också med till "NIMIS" på Kullaberg där vi halkade duktigt runt i leran. Picknick förstås och sedan keramik på HÖGANÄS MUSEUM.

Keramik följde vi upp med besök på FORMARGRUPPEN i Malmö och deras utställning "OBRUKBAR SKÖNHET".

Höstens stora begivenhet blev bussresan till BERLIN, som omedelbart fulltecknades. Vi hade

inkvartering i ett riktigt öststatshotell vid Alexanderplats och var naturligtvis uppe i tv-tornet mm, men såg också både gammal och ny konst. Den respektingivande och levande björnen, som på en varitéföreställning uppträdde i omedelbar närhet av gruppen, har kanske mest fastnat i minnet.

Året avslutades med visning av SKÅNES KONSTFÖRENINGS höstsalong.

 

1989

 

Den goda uppslutningen under första året gjorde att styrelsen satte full fart 1989. Nu inleddes ett mångårigt samarbete med intendent Ingvar Claesson på MALMÖ KONSTHALL. Han höll bl a ett föredrag om PICASSO i konferensrummet på LORENSBORGSKLINIKEN, där många människor och dålig luft lyckades att få en av deltagarna att svimma. Bidragande orsak var att Ingvar, inspirerad av sitt ämne, höll på minst dubbla tiden.

Ett besök gjordes på det som då hette ”ARKIVMUSEUM FÖR DEKORATIV KONST" i Lund.

En vårutfärd förde oss till KONSTGÅRDEN I  MJELLBY, Halmstad, där HALMSTAD-GRUPPENs permanenta utställning demonstrerades livfullt av en dotter till ERIK OLSSON, Viveka Bosson. Efteråt hade vi en härlig picknick i solen på museets innergård.

Resorna fortsatte och nu skulle vi till HAMBURG och se på nybyggt konstmuseum. Detta blev dock en helt annorlunda resa. Samma dag vi kom fram öppnades muren mot Östtyskland. Hamburg översvämmades av östtyskar. Deras Drabant bilar var parkerade överallt och på dem hade hamburgborna lagt påsar med apelsiner och bananer och blommor. Det var en skara allvarliga molarenmedlemmmar, som så småningom kom fram till hotellet. Vi anade att vi varit med om något historiskt.

Vårt andra verksamhetsår avslutade vi dock något lättare genom gå på julkonsert i MALMÖ KONSERTHUS och höra SILVIA LINDENSTRAND.

 

1988

 

Under 1988 besökte vi GRAFISKSKOLAN FORUM, där vi fick lära men också prova på att trycka egna konstverk.

 

Under året fick vi möta två konstnärer.Först ut var MAGNUS KROOK, som hade visning i väntrummet på Lorensborgskliniken. Han var omskriven och ansedd som ett konstlöfte. Nästa var ateljébesök hos ARNE HASSELGREN.

 

Vi lyckades också genomföra en konstresa till SKAGEN via Göteborg. Ordföranden minns fortfarande, hur han lätt rodnande ringde till hotellet och beställde 6 stycken romantiske-rum.Rummen var dock mycket billigare och dessutom bra och SKAGENMÅLARNA var ju helt fantastiska. Självfallet ingick besök i ANCHERS hus och vandring ut till Grenen d.v.s. yttersta spetsen på Jylland.

 

SKÅNES KONSTFÖRENINGS HÖSTSALONG besöktes också. Före julen hade vi inbjudit en keramiker PETER IVERSEN till Lorensborgskliniken, som Gunnar Bengtsson mött i Småland. Denne mycket vänlige och trevlige man, som fortfarande är i full verksamhet, blev mycket uppskattad för sina vackra ägg i otroligt tunn stengods, och fick sålt nästan allt han hade med sig.